(0)

Selecteer Regio

Hoe werk zoeken?

Welke kanalen kan je benutten om een job te vinden?


Hoe vind ik een job?

Dé vraag die jongeren en schoolverlaters zich stellen. Maar niet alleen zij: iederéén solliciteert vandaag. Ook wie een job heeft, blijft zoeken naar een betere. Bedrijven worden overspoeld met brieven en daarin opvallen is niet makkelijk. Solliciteren is meer dan ooit een fulltime job.

De selectietesten worden moeilijker. Met allerlei gesofisticeerde technieken peilt men naar je persoonlijkheid. In elke goede bibliotheek vind je boeken om je sollicitatie-IQ op te krikken en je daar goed op voor te bereiden. Het meeste leer je natuurlijk in de praktijk.

Het gaat er hard aan toe op de arbeidsmarkt. Hoe dan ook: je zal moeten beginnen met een telefoontje, een online sollicitatieformulier, in de meeste gevallen een e-mail.   Verzorg dit eerste contact maximaal want  "de eerste indruk" is vaak doorslaggevend en een tweede kans krijg je niet.

Kanalen naar een job

Familie en vrienden

In de praktijk is de familie- en kennissenkring één van de belangrijkste kanalen om een job te vinden. Spreek erover met je vrienden, ouders, ooms en tantes en alle andere mogelijke relaties die je hebt. Zij zullen mee zoeken naar een geschikte job (en denk positief: dit is geen ellebogenwerk, dit is ‘networking‘, of 'het doelbewust uitbouwen van contacten').

Oude media

Personeelsadvertenties van de weekendkranten zijn een must: bijvoorbeeld ‘Job@’ en ‘Vacature‘. Pluis de kranten uit en vergeet de streekkranten niet. Ook op de radio, op televisie en op teletekst kan je wel eens de geschikte job vinden.

De VDAB

De VDAB is de overheidsinstelling die alle vacante jobs verzamelt en doorspeelt aan wie werk zoekt (voor wie in Brussel woont is dat ACTIRIS). Op de VDAB-website kan je als werkzoekende zelf naar vacatures zoeken. 

Werken in Europa?

Er bestaat een dienst met info over jobs in Europa: Eures. Ze werken via ‘Euroconsulenten‘ waar je terecht kan met info over alles wat te maken heeft met tewerkstelling, vacatures in het buitenland, erkenning van diploma‘s, sociale zekerheids- en arbeidswetgeving, loon, beroepsopleiding en meer algemeen de werk- en leefomstandigheden in de diverse landen van de Europese Unie.

Interim- en selectiebureaus

Consulteer zeker de interim-bureaus! De inschrijving bij een interimbureau is gratis en je kan je bij meerdere bureaus inschrijven.  Let wel op: interimbureau’s zijn er niet voor jouw vrijheid. Informeer je over je rechten.

Selectiebureaus gaan op zoek naar geschikte kandidaten. Meer info bij Federgon (Federatie werving- en selectiebureaus)..

Solliciteren bij de overheid

Europese overheid: Vlaams Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en Europees bureau voor personeelsselectie (EPSO)
Federale overheid: Selor
Vlaamse overheid, provinciebesturen, steden en gemeenten, OCMW’s en intercommunales: Jobpunt Vlaanderen
Autonome overheidsbedrijven: De Lijn, De Post, NMBS, VRT

Vacatures van ngo‘s

Vacatures van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging en de social profitsector
Vacatures van werkgevers die zich ertoe verbinden werk te maken van diversiteit.

Jobsites

Contact

Wens je meer informatie over solliciteren? Contacteer:

  • Loopbaanadvies | Ommeganckstraat 35 | 1ste verdieping | 2018 Antwerpen
    Tel. 03 220 66 44 | Fax 03 220 66 73 | loopbaanconsulent.antwerpen@abvv.be
    Team: Rebecca Godecharle en Judith Van der Zandt

Zoek op trefwoord

Loopbaanadvies loopbaanbegeleiding solliciteren vacature

Terug Top