(0)

Selecteer Regio

Jeugdvakantie voor schoolverlaters

Werknemers hebben recht op ‘vakantie’. Als schoolverlater had je de kans nog niet om dit vakantierecht op te bouwen. Daarom is er de ‘jeugdvakantie’.


Jack wil op vakantie!

Jack is 23 jaar en wil met de kerstvakantie 2 weken vakantie nemen. Hij wil zijn verlof plannen maar het is hem niet helemaal duidelijk hoeveel vakantie hij mag nemen. Volgens zijn werkgever heeft hij maar voor één week vakantierechten opgebouwd. Dat vindt Jack niet eerlijk, een heel jaar teren op één week vakantie?

Gelukkig belt Jack naar het ABVV jongeren. Aan de telefoon vertelt Jack dat hij afgestudeerd is in juni 2017 en aan het werk sinds oktober 2017. De jongerenmedewerker zegt hem dat hij recht heeft op vier weken vakantie: 1 week wettelijke vakantie en 3 weken jeugdvakantie.

Jeugdvakantie; een recht

Voor wettelijke vakantie is de regel: elk gewerkt kwartaal in het lopende jaar geeft recht op één week vakantie in het volgende jaar. In 2018 heeft Jack dus inderdaad recht op één week wettelijke vakantie omdat hij in oktober 2017 met werken is gestart.
Die wettelijke vakantiedagen kan Jack echter aanvullen met jeugdvakantie. Want hij is jonger dan 25 en heeft in 2017 meer dan één maand gewerkt. Deze jeugdvakantie is een recht waarmee een jongere zijn wettelijke vakantie kan aanvullen tot vier weken, ook al heeft hij het jaar voordien niet voldoende gewerkt.

Jack vreest echter dat zijn baas dit zal weigeren. Die ongerustheid is niet nodig. Jeugdvakantie is een recht, net zoals wettelijke vakantie. Zijn werkgever zal er ook niets mee verliezen. Het geld dat Jack krijgt tijdens zijn jeugdvakantie komt namelijk van de RVA. Die uitkering bedraagt 65% van het gemiddelde brutodagloon dat Jack verdient net voor hij zijn eerste jeugdvakantiedag opneemt.

Contact

  • Voor de aanvraag van jeugdvakantie:
    Werkloosheidsdienst ABVV-regio Antwerpen | ABVV-kantoren in de regio Antwerpen
    Diensthoofd: Marc Janssens
  • Voor informatie over je rechten als schoolverlater:
    ABVV-Jongeren regio Antwerpen | Ommeganckstraat 35 | 2018 Antwerpen
    Tel. 03 220 66 92 of 03 220 67 23 | Fax 03 220 66 73 | abvv.jongeren.antwerpen.@abvv.be

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

jeugdvakantie schoolverlaters

Terug Top