(0)

Selecteer Regio

VIB nr. 80 - 2014

‘Vakbond in Beweging‘ is het 3-maandelijkse magazine van ABVV-regio Antwerpen. Het blad wordt volledig bijeengeschreven door vrijwilligers.


Inhoud

Redactioneel
3 Vijf jaar
De Kinderen van Semini
4 Jos Van Eynde | De polderbison 
Geschiedenis
6 Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog (2) | De volksgazet 
Interview
10 Rudy De Leeuw | ABVV-voorzitter
16 Kathleen Van Brempt
Geschiedenis
21 Bij de fusie tussen TKD en AC | Een terugblik op de Diamantbewerkersbond 
Interview
22 Yasmine Kherbache
Actueel
26 Neem de handschoen op voor Waardig Huishoudwerk!
28 Samen sterker Antwerpen
Boekbespreking
30 Doe eens een boek(je) open | leestips
Filmbespreking
33 12 years a slave

Redactioneel - Vijf jaar

Vijf jaar.  Soms is dat een lange periode, soms een korte. Voor de kleine uk die voor het eerst naar de grote school gaat is dat onbevattelijk lang. Voor mama en papa, voor de grootouders, zijn vijf jaar zo weer om: ‘ze worden zo snel groot mevrouw’. Aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen werd bijna 170 jaar gewerkt. Iets groot opbouwen vraagt veel tijd. Dan is vijf jaar zo voorbij. Afbreken gaat sneller. Niet alleen het afbreken van gebouwen. Sommige bankiers hadden echt geen vijf jaar nodig om de wereld in een financiële en sociaaleconomische crisis te storten. Wie oud genoeg is, weet welke inspanningen de gewone mensen 20 jaar lang gedaan hebben om uit de crisis van de jaren 1970 en ’80 te geraken zodat we in dit land verder onze sociale welvaartstaat konden uitbouwen. Veel van die moeite werd een paar jaar terug in één klap ongedaan gemaakt, omdat de overheid noodgedwongen banken moest redden, die zichzelf door hebzucht en grenzeloze winsthonger de vernieling in gespeculeerd hadden.

Vijf jaar. Dat stelt niks voor vergeleken met de 40 jaar die we hebben moeten vechten om ons zelf nog maar in vakbonden te mogen verenigen; vergeleken met de 60 jaar strijd voor het algemeen enkelvoudig stemrecht; of vergeleken met 200 jaar bouwen aan ons systeem van sociale bescherming waarvan de eerste kleine stenen al in het begin van de 19de eeuw gelegd werden. Tweehonderd jaar, dat is langer dan dat de metselaars vanaf de late middeleeuwen aan de kathedraal in Antwerpen hebben gewerkt. Niet voor niks noemen we de sociale zekerheid de rode kathedraal van de werkmens. En al die sociale verwezenlijkingen, die onze socialistische vakbond, mutualiteit en partij over meer dan een eeuw tot stand hebben gebracht, gaan we op 1 mei terug vieren. Op onze Dag van de Arbeid.

Vijf jaar. Wat krijgen we de komende vijf jaar? Dat wordt ook de inzet van de verkiezingen van zondag 25 mei. Verkiezingen voor zowel het Vlaamse, het Belgische en het Europese parlement. Verkiezingen die gaan bepalen wie aan de macht komt en welk beleid er vijf jaar gevoerd zal worden.
Krijgen we op de verschillende niveaus onversneden rechtse regeringen die koudweg de sociale bescherming en de koopkracht van velen gaan slachtofferen, ten voordele van de winsten van enkelen? Krijgen wij mini-jobs, mini-uitkeringen, mini-lonen, zodat bedrijven en aandeelhouders maxi-winsten kunnen binnenrijven? CEO’s maxi-bonussen opstrijken? Krijgen we partijen aan de macht die dolgraag middenveld- en werknemersorganisaties, de voornaamste tegenstanders van hun ultraliberale programma, voor goed en voor altijd uitschakelen?
Of krijgen we in ons land en zijn deelstaten regeringen waarin de linkse partijen voor het noodzakelijke evenwicht kunnen zorgen; goed wetend dat de mogelijkheid van homogeen linkse regeringen vandaag niet realistisch is? Krijgen we centrumlinkse regeringen op basis van compromissen maar met op de essentiële punten duidelijke rode en groene klemtonen? Regeringen waarin – weliswaar naast andere – ook ministers zitten die de verworvenheden van de socialistische arbeidersbeweging naar waarde schatten en ze ook hard zullen verdedigen?

Iets opbouwen vraagt tijd. Afbreken gaat snel. De uitslag van de verkiezingen van 25 mei zal bepalen welke partijen aan de macht komen en hoe zwaar welke partij op het beleid zal kunnen wegen. De keuze is in wezen heel eenvoudig. Krijgt rechts vijf jaar lang rustig de tijd om af te breken wat wij in meer dan honderd jaar moeizaam hebben opgebouwd? Of riskeren we dit niet, en kiezen we voor socialisten in de parlementen én in de regeringen. Andere opties zijn er niet. Voorwaar een gedachte om binnenkort even bij stil te staan als ABVV, sp.a en de VoorZorg samen 1 mei vieren.

Dirk Schoeters
algemeen secretaris | ABVV-regio Antwerpen

Lees online

Download VIB nr. 80

Downloads

Terug Top