(0)

Selecteer Regio

VIB nr. 88 - 2016

‘Vakbond in Beweging‘ is het 3-maandelijkse magazine van ABVV-regio Antwerpen. In nummer 88 vind je interviews met Caroline Copers en Jef Maes, ruime aandacht voor gezondheidszorg, info over 1 mei en de sociale verkiezingen en nog veel meer. Lees VIB online.


Inhoud

 • Edito: Wij zijn het ABVV!
 • Internationaal: Gezondheid als koopwaar
 • Interview: Jef Maes | Meneer Sociale Zekerheid van het ABVV
 • Actueel: Caroline Copers | Vooruit voor een zorgzaam Vlaanderen
 • Sociale verkiezingen: Wij zijn kandidaat voor het ABVV
 • Geschiedenis: Piet Akkerman | De vakbondsleider die sneuvelde in de verdediging Madrid (deel 2)
 • Tentoonstelling: 500 jaar geleden stierf Jeroen Bosch
 • Dwarsdenker: Het eindproduct
 • Tentoonstelling: Hendrick De Clerck | Tentoonstelling in M-Museum Leuven
 • Boek: Jaak Brepoels ‘Wat zoudt gij zonder ‘t werkvolk zijn’
 • Reportage: Klaar voor de sociale verkiezingen

Edito: Wij zijn het ABVV !

Wie er bij was op 2 april zal me zeker gelijk geven. Onze 'Militanten- en Gezinsdag' in Boom was een enthousiasmerende belevenis. Een energieopstoot net voor de sociale verkiezingen. Wie er niet bij was kan er zich toch een indruk van maken aan de hand van de foto's verder in dit nummer, of op onze Facebookpagina. Veel volk zakte af naar de Schorre voor een relaxte dag met veel toffe activiteiten, muziek en optredens. 2.500 à 3.000 aanwezigen schatten we op basis van consumpties, uitgedeeld materiaal en bezetting van de parkings. Maar we weten het niet precies, want het was er de dag niet naar om controleurs aan de ingang te plaatsen. Schoon en divers volk ook. De boodschap was goed doorgekomen. De meeste kandidaten en militanten waren er met hun gezin, met familie, met vrienden, met collega's, met kameraden. Een losse anekdote. In één van de stands konden kandidaten door een professionele fotograaf pasfoto’s laten maken die nog in de loop van de verkiezingscampagne gebruikt zullen worden. Meer dan pasfoto’s leverde dit echter vooral veel foto’s op van kandidaten en militanten met hun kinderen en soms kleinkinderen. De advertentie in het midden van deze Vakbond in Beweging ziet er daardoor enigszins anders uit dan gepland. Maar dat is niet erg. Integendeel, hierdoor ontkracht ze nog beter de karikatuur die sommigen van ons maken.

De boodschap van de syndicale ‘Militanten- en Gezinsdag’ zat dit keer niet zozeer in toespraken en tussenkomsten, maar in de eenheid en verbondenheid van alle aanwezigen. In alle diversiteit. Wij zijn de vakbond. Dat was het onmiskenbare signaal van al wie naar de Schorre kwam. Trots, enthousiast, blij en duidelijk: wij zijn het ABVV! In de moeilijke weken na de verschrikkelijke terreuraanslagen; in een periode dat haat overal zijn kop opsteekt; in tijden dat bepaalde politieke verantwoordelijken en partijen de maatschappelijke tegenstellingen opstoken en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten; in die omstandigheden is het essentieel dat de leden van het ABVV een krachtig teken van verbondenheid en solidariteit blijven geven.

Maar bij dit ene signaal van verbondenheid en solidariteit mogen en zullen we het niet laten. Binnenkort is er opnieuw een goede gelegenheid om te tonen waarvoor wij van de vakbond staan. Op 1 mei: zowel socialistische strijddag als feest van de arbeid. Voor wie op de militantendag in Boom een eerste maal kennismaakte met onze beweging, moet ook de deelname aan de 1 mei-stoet en aan ‘Vierwerk’ op de Grote Markt van Antwerpen een zekerheid zijn. Net als voor iedereen die boos en bezorgd vaststelt hoe de leiders van dit land hardnekkig verder gaan met een asociaal en inefficiënt beleid op de kap van gewone mensen, werknemers, ambtenaren, sociaal verzekerden. Dit terwijl het zoveelste, door journalisten in de ‘Panamapapers’ onthulde, degoutante fiscale fraudeschandaal nog maar eens aantoont waar de echte, maar steevast ongemoeid gelaten, oorzaken van de inkomensongelijkheid en de kloof tussen arm en rijk liggen. En het is moeilijk om te geloven maar jammer genoeg toch waar. 1 mei 2016 wordt ook opnieuw de dag om op te komen voor evidente, maar met veel moeite en strijd verworven, sociale bescherming. Zoals de 80 jaar geleden ingevoerde 40-uren werkweek, ondertussen gezakt naar 38u, die de regering even tijdens een begrotingscontrole wil afschaffen. 1 mei is dé dag om te tonen dat het anders kan, dat het anders moet. 1 mei dat wordt opnieuw een strijdbaar feest! Voor jong en oud, voor de hele familie, voor de socialistische familie.

Dirk Schoeters
Algemeen secretaris
ABVV-regio Antwerpen

Lees online

Downloads

Terug Top