Actie 4 maart - ‘Met de rolstoel in de rij voor een bus waar iedereen op kan!’

25 maart 2025  - Actualiteit  - Senioren
Image
Actie Antwerpse senioren 4 maart

Respectievelijk 60% en 70% van de Vlaamse bushaltes zijn ongeschikt voor personen in een rolstoel en voor blinden en slechtzienden. In Antwerpen is het nóg slechter gesteld. Rolstoelgebruikers staan voor obstakels bij 65% van de haltes. Een waanzinnige 87% van de haltes is onaangepast voor slechtzienden. 

Bevoegd minister Annick De Ridder is zich “bewust van het probleem”. Ze maakt zich sterk dat 50% van de haltes toegankelijk is tegen 2030. 

Maar aan dat tempo zijn we in Antwerpen in 2050 nog niet aan volledige toegankelijkheid! 

De vele senioren en personen met een handicap die onze stad rijk is, hebben lang genoeg gewacht. 
2 op 3 haltes zijn de verantwoordelijkheid van Antwerpen zelf. Het stadsbestuur kan nú handelen!

Op 4 maart zaten de ABVV-senioren in hun rolstoelen keurig in de rij voor de bus. Waarschijnlijk stonden ze in de weg, waarschijnlijk stak het mensen de ogen uit. Dat waren nu net de problemen die zij elke dag ondervonden.

Voor een toegankelijk en betaalbaar openbaar vervoer: investeer! 

We zijn met 85.000 in Antwerpen: de 65+’ers. En 20.000 stadsgenoten hebben een erkende handicap. Voor ons dagelijks vervoer zijn we meestal aangewezen op het openbaar vervoer. Tal van trams, bussen en vooral haltes zijn echter onaangepast aan de noden van senioren en personen met een beperking. Veel haltes hebben geen verhoogd perron, zijn niet drempelvrij of zijn alleen toegankelijk met een begeleider. Wat voor halte je zal aantreffen, is bovendien moeilijk op voorhand te achterhalen. In Vlaanderen is maar liefst 60% van de haltes niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 70% is onaangepast voor blinden en slechtzienden.

En hoe is het in Antwerpen gesteld? Nog erger, zo blijkt. 65% van de haltes is niet geschikt voor rolstoelen, bij een waanzinnige 87% is er niet gedacht aan slechtzienden. Bevoegd minister De Ridder zegt dat ze "zich bewust is van de problematiek". Tegen 2030 neemt de Vlaamse overheid zich voor de helft van de haltes toegankelijk te maken. Aan dat tempo, zijn we in Antwerpen over 30 jaar nog niet rond! Ons leven wacht niet! De stad is bevoegd voor de meeste haltes, deze verbeteren kan onmiddellijk op het initiatief van het bestuur! 

We hebben meer dan ooit nood aan goed openbaar vervoer. Maar de Vlaamse overheid schrapte 3.800 haltes. Voor heel wat mensen, lag de dichtstbijzijnde halte plots veel verder. Senioren en personen met een handicap vallen uit de boot. In de steden vallen tal van bussen en trams uit door technische mankementen. Vaak zijn er onvoldoende bussen om de chauffeurs te laten uitrijden! Dit raakt reizigers en personeel. Niemand mist graag zijn bus of tram, niemand rijdt graag rond met ontevreden reizigers. Het is duidelijk dringend tijd voor investeringen in een performant, betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer!

De Antwerpse ABVV senioren eisen: 

  • Echte toegankelijkheid! Pas de Antwerpse haltes aan, aan de noden van alle minder mobiele mensen en personen met een handicap!
  • Investeer in ons openbaar vervoer!
  • Echte toegankelijkheid nu!