Ook in Vlaanderen moeten vermogens hun eerlijk deel bijdragen.

In de Vlaamse regering staat vandaag de geplande hervorming van de erfbelasting ter discussie. Het Vlaams ABVV roept op om de invoering van deze hervorming met één jaar uit te stellen. Zo ontstaat er budgettaire ademruimte en tijd voor een grondig debat. Dat biedt de ruimte om rechtvaardige keuzes te maken over hoe in Vlaanderen grote vermogens hun eerlijke bijdrage kunnen leveren.
“Als de inkomsten tegenvallen, is het niet het moment voor cadeaus aan wie het meeste heeft,” stelt algemeen secretaris Vlaams ABVV Miranda Ulens.
De besparingen die de Vlaamse regering plant, zullen werknemers ongemeen hard treffen. Er is daarom nood aan een fundamentele discussie over welke schouders de inspanningen moeten dragen.
Besparingsmantra
Enkele weken geleden bleek bijvoorbeeld dat de ingreep van minister Zuhal Demir in het Vlaams Opleidingsverlof zware gevolgen heeft voor al wie deeltijds werkt.
Vanaf 1 september worden één op vijf vrouwen uitgesloten van het recht om op eigen initiatief een opleiding te volgen tijdens de werkuren. De maatregel treft zowat de helft van alle werknemers in de Vlaamse zorgsectoren, meer dan twee op drie huishoudhulpen en een groot deel van de horecasector.
Ook andere ingrepen komen op de schouders van werknemers terecht. In totaal wordt er dit jaar alleen al 79,1 miljoen euro bespaard op Werk. Bovendien wordt binnen de regering vandaag al gediscussieerd over bijkomende besparingen voor het komende jaar. Er moet nog eens 330 miljoen euro extra gevonden worden. Dat debat mag niet snel-snel afgehandeld worden.
Vermogenskadaster
“De besparingen van de Vlaamse regering treffen vandaag werknemers buitensporig. Een grondig debat over wat de grote vermogens bijdragen, is ook in Vlaanderen dringend nodig,” vervolgt Miranda Ulens. “En Vooruit heeft gelijk dat ze op de rem staan. Dit is niet het moment om cadeaus uit te delen aan wie grote bedragen erft of schenkt.”
Concreet stelt het Vlaams ABVV voor om de hervorming van de erfbelasting, die vanaf volgend jaar in de begroting is ingeschreven met een eerste kost van 40 miljoen euro, met één jaar uit te stellen. Op die manier kunnen de besparingen worden getemporiseerd en koopt men tijd om een concreet voorstel uit te werken over een eerlijke bijdrage van de vermogenden.
Cruciaal blijft het uitwerken van een vermogenskadaster en een jaarlijkse progressieve belasting op vermogens vanaf 1 miljoen euro, exclusief de gezinswoning. Dat dit er op federaal niveau nog steeds niet is, is een schande. Maar Vlaanderen hoeft daarop niet te wachten om nu al inspanningen te vragen van de sterkste schouders.
Alvast enkele hefbomen die Vlaanderen heeft:
- Schrap de geplande belastingverlaging voor de hoogste erfenissen en herdenk de tarieven en schenkingsrechten;
- Voer een extra en hoger tarief in de registratierechten bij de aankoop van de duurste woningen;
Sluit de achterpoortjes die nog steeds bestaan voor familiebedrijven bij erfenissen en schenkingen.