Rentrée ABVV – Maak een Vlaanderen dat voor iedereen werkt

10 september 2024  - Actualiteit  - Persbericht
Image
Beter werken en leven in jouw gemeente

Het Vlaams ABVV start het politieke jaar voor de eerste keer met een ‘Rentrée ABVV’ in Les Ateliers des Tanneurs in Brussel. Tijdens de slotspeech riep algemeen secretaris Caroline Copers op tot een Vlaanderen dat voor iedereen werkt. Dat betekent voor het Vlaams ABVV een Vlaanderen waar zo veel mogelijk mensen gebruik maken van hun stemrecht, een Vlaanderen waar het cordon sanitaire ook na 13 oktober behouden blijft en een Vlaanderen met een Vlaamse regering die niet aan sociale afbraak doet. Maar bovenal een Vlaanderen waar het goed leven en werken is. Het Vlaams ABVV lanceert hiervoor bij de start van het politieke jaar 13 lokale syndicale voorstellen voor 13 oktober.

Bij de start van het nieuwe politieke jaar en in de marge van zowel de Vlaamse als federale formatie, organiseert het Vlaams ABVV voor de eerste keer een Rentrée ABVV in Brussel. Met de Rentrée wil de socialistische vakbond jaarlijks een politiek signaal geven met de focus op werknemers. De eerste Rentrée ging door in Les Ateliers des Tanneurs in Brussel.

De avond, met gastspreker Dany Neudt van vzw Helden van het Verzet, werd afgesloten met een politieke slotspeech door algemeen secretaris van het Vlaams ABVV Caroline Copers. Daarin pleit zij voor een Vlaanderen dat voor iedereen werkt. Voor het Vlaams ABVV betekent dat een Vlaanderen met regeringen die niet aan sociale afbraak doen, maar net zo goed een Vlaanderen waar mensen maximaal gebruik (kunnen) maken van hun democratische rechten. ABVV roept dan ook expliciet op dat kiezers op 13 oktober gebruik maken van hun stemrecht én roept tegelijk de lokale partijen op geen coalitie te vormen met extreemrechts. Voorbeelden uit andere landen bewijzen immers dat daar systematisch een inperking van de democratische ruimte op volgt.

Een Vlaanderen dat voor iedereen werkt wordt mee mogelijk gemaakt op de verschillende bestuurlijke niveaus. Op Vlaams en federaal niveau, waar formatiegesprekken lopen. Op lokaal niveau, waar de verkiezingen eraan komen. Zowel Vlaams als federaal pleit Caroline Copers om kritisch te zijn voor de Europese begrotingsregels. Daarin wordt gekozen voor een besparingsoperatie die (te) veel van België maar ook Vlaanderen dreigt te vergen. Dat mag niet ten koste gaan van sociaal beleid én kan enkel met rechtvaardige fiscale bijdragen waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Zowel een vermogensbelasting, een vermogenskadaster als rechtvaardige schenkings- en successierechten moeten hiervoor op de onderhandelingsagenda staan. Dat Vooruit het been stijf houdt tegen sociale achteruitgang is alvast een goede zaak, aldus nog Caroline Copers.

Klik hieronder en download de voorstellen

Gerelateerde nieuwsberichten

Beter werken en leven in jouw gemeente
Rentrée ABVV – Maak een Vlaanderen dat voor iedereen werkt
10 september 2024
Lees meer
groeipakket sint
8% minder Sint!? – actie groeipakket Vlaams ABVV
05 december 2023
Lees meer
humaan activeringsbeleid
Uniek onderzoek bij langdurig werkzoekenden: ‘Laat ons vooral niet met rust’
29 november 2023
Lees meer