Eerst besparen, dan pas nadenken?

Minister Zuhal Demir snoeit fors in het aantal loopbaancheques, nog voordat er een duidelijk hervormingsplan is. Daardoor belanden werknemers die loopbaanbegeleiding nodig hebben in een nieuwe wachtrij.
Jaarlijks worden er zo'n 36.000 loopbaancheques aangevraagd. Demir beperkt dat nu tot 1.000 per maand, wat neerkomt op een daling naar slechts 12.000 per jaar. Werknemers die fysiek of mentaal vastlopen in hun job, zich willen omscholen of een betere baan zoeken, zullen voortaan veel vaker naast begeleiding grijpen.
Algemeen secretaris Vlaams ABVV Miranda Ulens: "En dat terwijl werkgevers blijven klagen over personeelstekorten en iedereen roept dat werkbaar werk een prioriteit moet zijn. De Vlaamse regering verwacht dat werknemers zich voortdurend aanpassen aan een snel veranderende arbeidsmarkt, maar trekt intussen de ondersteuning onder hun voeten weg."
Minister Demir verwijst naar een onderzoek van Deloitte, waarin hoge kosten bij sommige loopbaancentra aan het licht kwamen. Maar in plaats van in te grijpen om het systeem beter en gerichter te maken, kiest ze voor de botte bijl. De Vlaamse regering moet dit jaar 79 miljoen besparen op arbeidsmarktsubsidies. Deze maatregel past perfect in dat plaatje.
"Dit is geen beleid, dit is besparing op kap van werknemers die op zoek zijn naar beter"
Miranda Ulens
Miranda Ulens is scherp: "Eerst besparen, dan pas nadenken? In plaats van een hervorming met inspraak van de sociale partners, kiest de minister voor de kaasschaaf. Dit is geen beleid, dit is besparing op kap van werknemers die op zoek zijn naar beter."
Hervormen kan en moet, maar dan met een visie op de toekomst van de arbeidsmarkt. Zonder duidelijke alternatieven wordt het aanbod verschraald en blijven duizenden werknemers achter zonder perspectief. "Ceci n' est pas een arbeidsmarktbeleid," concludeert Ulens.